Sainte-Chapelle | De mooiste kerk van Parijs

Eline Door Eline

De Sainte-Chapelle is de mooiste kerk in Parijs 😍 Dit komt met name door de spectaculaire glas-in-lood ramen. De kerk werd vroeger gebruikt door de koninklijke familie van Frankrijk, dus daar werd behoorlijk wat geld aan uitgegeven. Je vindt de Sainte-Chapelle in het 1e arrondissement van Parijs, vlak bij de Conciergerie en vlakbij de Notre Dame.
Alledrie liggen ze op het eiland in de Seine: Île de la Cité. Midden in het centrum van Parijs dus 🙂
Een bezoek aan de Sainte-Chapelle wordt vaak gecombineerd met de Conciergerie.

Tip: de Sainte Chapelle is leuk om te bezoeken als alternatief voor de Notre Dame.
Met de Parijs museum pas heb je gratis toegang tot de Sainte-Chapelle 🙂

Sainte- Chapelle


Tickets voor de Sainte-Chapelle

De Sainte-Chapelle is de mooiste kerk van Parijs en daarom erg populair. Het is dus aan te raden om van tevoren tickets te bestellen zodat je daar niet meer in de rij staat.

Je combineert je bezoek aan de Sainte Chapelle met de Conciergerie. De Conciergerie is het bijzondere ‘kasteel’ wat te vinden is op een van de eilanden op de seine.
🎟️ –> Boek hier je combi-ticket voor de Sainte-Chapelle en de Conciergerie

🎟️ Of boek een Parijs museum pas. Hiermee krijg je toegang tot maar liefst 50 verschillende musea, locaties en kastelen in Parijs.

Sainte-Chapelle bezoeken

Als je de Sainte-Chapelle gaat bezoeken zul je zien dat de kerk uit twee kapellen bestaat: een boven- en een benedenkapel.

De bovenkapel is betoverend mooi en was bedoeld voor de Koninklijke familie van Frankrijk. Alleen de koning en zijn vrienden en familie mochten de kapel bezoeken. Tegenwoordig is de kapel volledig toegankelijk voor toeristen, maar dat is dus best bijzonder 😊

De bovenkapel wordt gekenmerkt door de hoge glas-in-loodramen in gotische stijl. Er staan nauwelijks muren. De ramen vertellen de Bijbelse verhalen van het Oude Testament tot het Nieuwe Testament.

Twee derde van het brandschilderde glas is nog origineel uit de 13 eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de glazen er tijdelijk uitgehaald om ze tegen beschadiging te beschermen, maar daarna zijn ze weer perfect teruggeplaatst.

Toen de Sainte-Chapelle gebouwd werd was de architectuur van deze kapel een meesterwerk van kerkelijke architectuur. Ook zijn hier beelden te vinden van de 12 apostelen van Jezus. In 1268 werd de kapel ingezegend door Eudes van Châteauroux, de pauselijk gezant.

sainte chapelle parijs tickets

De benedenkapel

De benedenkapel van de Sainte Chapelle ziet er heel anders uit. Deze kapel was architectonisch veel minder spectaculair, maar alsnog is deze kapel erg mooi. Het heeft een laag plafond, beschilderd met een sterrenhemel. De pilaren zijn versierd met de Franse fleur-de-lis.

De kapel is volledig gewijd aan de heilige maagd Maria. Oorspronkelijk was deze benedenkapel bedoeld voor het personeel van de koning. Ook zijn hier enkele geestelijken begraven. Als je de Sainte-Chapelle bezoekt kun je hun grafstenen bekijken.

Sainte Chapelle Parijs

Geschiedenis

De Sainte-Chapelle heeft een belangrijke geschiedenis. Deze mooie kerk werd gebouwd door de koning van Frankrijk in de 13e eeuw: koning Lodewijk IX. Het doel van het bouwen van deze kapel was het bewaren van een kostbare relikwie. Voor de tijd van de bouw van de kapel was het een uitzonderlijk architectonisch hoogtepunt.

Lodewijk IX zocht een geschikte plaats voor het herbergen van de doornenkroon en een deel van het ware kruis. Dit waren de belangrijke kruisrelieken die hij eerder gekocht had van de Byzantijnse keizer Baldewijn II. (Kruisrelieken zijn relieken die te maken hebben met de kruisiging van Jezus). Hij had er veel geld voor betaald. Zelfs de kapel was lang niet kostbaarder dan de relieken waar het voor gebouwd werd. Later werden er nog meer relieken toegevoegd. De kapel stond toentertijd bekend als de ’trap naar de hemel’.

Naast twee keer brand en een overstroming werden vooral tijdens de Franse Revolutie grote delen van de Sainte-Chapelle vernield. Sommige delen van de kapel zijn zelfs volledig vernield. De meeste kostbare relieken zijn gestolen en nooit meer gevonden en ook het orgel is weggehaald. De relieken die men nog wel terugvond worden nu in de Notre Dame bewaard.

Restauratie van de Sainte-Chapelle

Nadat de kapel een tijd als archiefkast werd gebruikt vonden er in de negentiende eeuw voor het eerst weer restauratiewerkzaamheden plaats. Deze restauratie vormde echter wel wat problemen. Men wist niet precies hoe de kapel eruit hoorde te zien. Dat kwam omdat men  rekening wilde houden met de gehele geschiedenis van het monument en niet alleen de originele, 13-eeuwse staat. Uiteindelijk is de restauratie compleet gemaakt in 1857.

Hoe kom ik bij de Sainte-Chapelle?

Tegenwoordig wordt de Sainte-Chapelle omringd door het Paleis van Justitie. Samen met de Conciergerie is het het enige overgebleven zichtbare gedeelte van het oude Koninklijk Paleis.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:
Met de metro: Lijn 4, uitstappen bij halte Cité of halte Saint-Michel – Notre-Dame.
Met de RER: Lijn B of C. Uitstappen  bij halte Saint-Michel – Notre-Dame.
Met de bus: lijnen 21, 27, 38, 85, 96.

Sainte Chapelle Parijs
Sainte Chapelle

Veelgestelde vragen

Waar koop ik betrouwbare tickets voor de Sainte-Chapelle?

Wij raden altijd aan tickets te bestellen via deze website. Dat is een betrouwbare, Nederlandse website. Als je online je tickets bestelt weet je zeker dat je een ticket hebt en hoef je daar niet voor een ticket in de wachtrij te staan.

Wat maakt de Sainte-Chapelle zo bijzonder?

De Sainte-Chapelle is een hele bijzondere kerk omdat het hele mooie glas-in-lood ramen heeft. Er staan nauwelijks muren! 😲 Twee derde van het brandschilderde glas is nog origineel uit de 13 eeuw. De Sainte-Chapelle is een stuk mooier dan bijvoorbeeld de Notre Dame. Echt een aanrader om te bezoeken dus.

Reacties
  1. Weet u of St. Chapelle sluit van 13.00-14.15 voor lunch? Wij zouden graag tussen ongeveer 13.00 en 14.00 daar heen gaan (ook al is het licht dan niet perfect).

    • Hoi Karin,

      Nee, de St. Chapelle sluit niet rond lunchtijd. Veel plezier!

      Groetjes,
      Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *